Alergie pokarmowe

Joanna Pietrzak 23 stycznia 2017 0

Alergie pokarmowe- w dzisiejszych czasach mowi sie, ze to najmodniejsza choroba.
Czesto mówimy, ze mamy na cos uczulenie, mylimy alergie z nietolerancja pokarmowa nie wiedząc dokładnie z czym mamy do czynienia

Czym wiec jest ta alergia pokarmowa?
??jest jedną z najczęściej występujących chorób
alergicznych.
??jest to nieprawidłowa odpowiedź
immunologiczna organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych.

Objawy alergii pokarmowej:
??zaburzenia pracy przewodu pokarmowego (biegunki, bóle brzucha),
??wysypki
??swędzenie skóry
Objawy te zawsze
przyjmują tą samą postać i występują po spożyciu tego pokarmu, na który dana osoba jest uczulona

Metody leczenia;
??zażywaniem leków
??stosowanie odpowiednio dobranej diety, eliminującej alergizujące produkty

Diagnostyka alergii pokarmowej :
??należy wnikliwie przeanalizować stan choroby i sposób odżywiania. ??zgromadzenie informacji o objawach klinicznych,
??ustalenie, z jakimi alergenami najczęściej mamy kontakt

W jakich produktach
znajduja sie najczęstsze alergeny?
??Mleko krowie- we wszystkich formach
??Orzechy: wszystkie orzeszki ziemne, zwane arachidowymi i laskowe, ale także włoskie, brazylijskie, nerkowce, migdały, masło orzechowe, bakalie, czekolada i wyroby czekoladowe, chałwa, pieczywo cukiernicze, ciasta i torty, kremy do ciast tortów, lody, budynie, musy.
omlety, naleśniki, pierogi, sosy. Zdarza się, że osoby uczulone na
mleko mają również alergie na wołowinę.
??Jaja- Większość białek jaja kurzego wywołujących alergie znajduje się w jego białku.
??Soja: mleko sojowe, tofu i miso, jogurty i śmietanki sojowe, desery
sojowe, kotlety, parówki, pasztety, pasty sojowe, kiełki sojowe, mąka
sojowa, pieczywo z ziarnem soi, makaron sojowy, olej sojowy, sos
sojowy, lecytyna sojowa (może być w czekoladach, majonezach i
margarynach), zupy i sosy w proszku, konserwy mięsne i drobiowe, wędzonki, kiełbasy.
Przyjmuje się,
że soja wchodzi w skład 60% produktów spożywczych dlatego osoby uczulone musza bardzo dokładnie czytać etykiety produktów
??Ziarna zbóż (najczęściej pszenica): pieczywo, pieczywo chrupkie, pieczywo cukiernicze, ciasta i torty, chipsy, płatki zbożowe, musli,
kasza manna, proszek do pieczenia, zupy i sosy w proszku, zasmażki z bułką tartą, omlety, pierogi, naleśniki, kluski, kopytka,
placki, makarony, pizza, budynie, kisiele, opłatek, potrawy
panierowane, piwo.
??przyprawy: anyż, curry, czosnek, kolendra, oregano,
papryka, pieprz zielony i krajeński oraz koper włoski.

Co sprzyja wzmacnianiu reakcji alergicznej:
??sporzywanie dużej ilości produktow wysokoprzetworzonych (np. dania z proszku),
??spożywanie gotowych potraw z długim terminem ważności np. naleśniki, pierogi,
pizza, wędliny

Jak unikać alergenów:
??dokładne czytanie etykiet spożywanych produktów,
??szczegółowe zapoznawanie się ze składem potraw podawanych w
barach, restauracjach i innych zakładach żywienia zbiorowego.

Nalezy jednak pamietać, ze każda
dieta eliminacyjna, zwłaszcza wykluczająca wiele artykułów
spożywczych, może grozić wystąpieniem niedoborów pokarmowych. Dlatego jesli masz możliwość to zgłos sie z tym do fachowca.

Komentarze