Celiakia

Joanna Pietrzak 23 stycznia 2017 0

Celiakia:
??immunologiczna choroba charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie).
??toksyczne działanie glutenu prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.
??przez toksyczne działanie glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone
??do niedawna traktowano tę chorobę jako schorzenie
małych dzieci, może ona jednak ujawnić się w każdym wieku.
??Wpływ na rozwój tej choroby ma zarówno czynnik genetyczny, środowiskowy, metaboliczny, immunologiczny jak i zakaźny.

Mozemy wyróżnić rożne formy nietolerancji glutenu:

?Celiakia jawna, pełnoobjawowa
-jej najczęstsze objawy to:
??bóle,
??wzdęcia,
??biegunki,
??utrata masy ciała,
??powiększenie obwodu brzucha,
??zaparcia
??niedobory witamin i żelaza
??zaburzenia rozwoju u dzieci, w tym głównie niskorosłość,
??nadpobudliwość
??spadki energii i apatia
??stany depresyjne,

?Celiakia skąpoobjawowa,
ze względu na pojedyncze
pozajelitowe objawy znacznie ciężej ja rozpoznać. Może ona rozwijać się wiele lat, powodując schorzenia, pozornie niezwiązane z celiakią, będące jedynym jej objawem. Do nich należą m.in.:
??bóle brzucha,
??przewlekła biegunka,
??zaparcia,
??wymioty,
??spadek masy ciała,
??nawracające afty jamy ustnej, zespół jelita
drażliwego,
??niedokrwistość z niedoboru żelaza,
??osłabienie mięśniowe,
??niskorosłość,
??reumatoidalne zapalenie stawów,
??migrena,
??częste bóle głowy,
??depresja,
??schorzenia autoimmunologiczne i endokrynologiczne (choroby
tarczycy, np. choroba Hashimoto, cukrzyca typu I).

?Celiakia utajona
-obecność przeciwciał we
krwi, bez zmian jelitowych oraz objawów choroby. Z biegiem
czasu postać utajona u pacjenta zmienia się często w pełno- lub
skąpoobjawową.
??Po rozpoznaniu choroby należy bezwzględnie wprowadzić dietę
bezglutenową.

??Dzięki przestrzeganiu diety bezglutenowej nasze kosmki jelitowe są w stanie
całkowicie się odbudować.

⛔️Co grozi osobom, które nie wprowadza odpowiedniej diet- wykluczające gluten?
??drażliwość,
??apatia,
??zwiększone ryzyko wystąpienia ??chorób autoimmunologicznych
takich jak: cukrzyca typu I, Hashimoto (choroba tarczycy),
reumatologiczne zapalenie stawów czy autoimmunologiczne
choroby wątroby,
??zaburzenia płodności,
??obniżone poczucie własnej
wartości,
??osteoporoza,
??niedokrwistość z niedoboru żelaza,
??padaczka,
??zwiększone ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe.

?Przez pierwsze miesiące po rozpoznaniu choroby kostki jelitowe chorego sa bardzo zniszczone dlatego powinno się dbać, by stosowana dieta była nie tylko wolna od glutenu, ale również lekkostrawna.
Nalezy wykluczyć z diety produkty wzdymające takie jak:
??warzywa strączkowe,
??warzywa kapustne,
??owoce pestkowe,
??produkty ciężkostrawne: żółty ser, śmietanę, tłuste mięsa, wędliny, konserwy itp.

?Produkty naturalnie wolne od glutenu:
??kukurydza,
??ryż,
??ziemniaki,
??soja,
??proso,
??gryka,
??tapioka,
??amarantus,
??maniok,
??soczewica,
??fasola,
??orzechy,
??mięso,
??owoce
??warzywa.

⛔️zabronione jest spożywanie produktów
zawierających:
??pszenicę,
??żyto,
??jęczmień,
??owies,
??orkisz
??wszelkie produkty z dodatkiem ww. z ich dodatkiem.

?Wszystkie produkty niezawierające glutenu lub zawierające je w ilości mniejszej niż 20mg/kg sa oznakowane symbolem przekreślonego kłosa.

Komentarze